News

Noi si proaspete.

CU DRAG, DESPRE INTROVERTITI

Traim intr-o lume creata pentru extrovertiti. Din copilarie ti se spune ca esti prea moale, fii si tu mai infipt. O auzim de la profesori, de la parinti sau de la alti copii. Lucrurile de acest gen ne marcheaza si ne fac sa suferim daca nu suntem asa cum se asteapta altii sa fim. Ne simtim vinovati, credem ca e ceva gresit cu noi.

Era odata un baietel retras si pasionat de citit. Inainte sa stie literele, tatal lui nu-i spusese niciodata povesti cu capcauni, vrajitoare si printi pe cai albi. Il fascinau povestile tatalui sau despre Columb, Magellan, Ghingis Han sau Marco Polo, iar povestea corsarului englez Francis Drake nu a uitat-o niciodata. Asa cum unii copii isi roaga parintii sa le mai spuna o data Scufita Roșie, tot asa, el isi ruga tatal sa-i mai povesteasca inca o data despre corsarul care a facut inconjurul pamantului. Apoi, a invatat literele si in clasa a treia a citit o carte despre baiatul de cinsprezece ani care, printr-un concurs de imprejurari, a ajuns capitan de vas. Citise primul lui roman. Mai tarziu, a calatorit pe oceane cu Belgica si a coborat pe Missisippi alaturi Mark Twain. Ceilalti copii il tratau ca pe un ciudat. Nu se juca la fel ca ei, nu chinuia pisici si nu ii necajea pe copiii mai mici. Clar, era ceva in neregula cu el. A ajuns si el sa creada asta. Se juca destul de mult singur, dar nu era o problema. Universul camerei lui il facea fericit. A descoperit apoi si alti ciudati si astfel si-a dat seama ca nu e singur pe lume. In timp, a inteles ca e un om normal, ca nu e nimic gresit cu el si ca pe lume sunt foarte multi care ii seamana. A aflat ca este ceea ce unii numesc un introvertit. A descoperit ca fetele gasesc draguta stangacia lui si ca oamenii asculta lucrurile pe care el le povestește. Si a mai descoperit ca isi poate ascunde aparenta timiditate in spatele cuvintelor pe care le spune. A descoperit ca cei care ii seamana sunt multi, undeva intre 30% si 50% din oameni. Atat de multi, dar mai greu de observat.

Extrovertitii au grija de asta, ei sunt vizibli, ies in fata, sunt vocali. Trebuie facuta o distinctie clara intre timiditate si introversiune. Timiditatea este teama de a nu fi judecat de cei din jur. Introversiunea este sistemul personal prin care iti descoperi propri stimuli fara a avea nevoie de factori externi. Acest lucru este inversul extroversiunii unde stimulii de care depinzi vin direct de la persoanele din jurul tãu pentru cã existã o nevoie permanentã de a te raporta la societate.

Daca la scoala un copil prefera sa lucreze retras sau sa-si duca singur proiectele este considerat dificil, diferit. Uneori asta primeaza in fata rezultatelor la invãþãturã, chiar si pentru profesori. Conform cercetarilor moderne, introvertitii sunt mai inteligenti, mai creativi si au rezultate mai bune la scoala.

Un vechi dicton spune cã cel mai bun lider e cel care nu-si doreste sa fie lider. Marii reformatori ai istoriei nu si-au dorit sã iasa in fata. Au facut asta pentru ca au simtit ca trebuie sa o faca. Au fãcut-o cu modestie si tacuti. Oamenii l-au urmat pe Ghandi pentru ca au stiut ca el nu-si doreste sa fie acolo. Dar o face pentru ca trebuie sa faca asta.

Cand vine vorba de creativitate, psihologii spun ca cei creativi au o doza destul de puternica de introversiune. Asta pentru ca uneori creativitatea merge mana in mana cu singuratatea asumata. Darwin facea lungi plimbari de unul singur, iar Dr. Seuss se temea sa ii intalneasca pe copiii care ii citeau cartile. Credea ca cei mici se asteapta sa vada un personaj volubil care seamana cu Mos Craciun.

Trecand prin marile religii, putem vedea ca profetii care au adus Cuvantul printre oameni au avut nevoie de insingurare. Moise, Buda sau Mahomed au plecat in salbaticie mari perioade de timp. Acolo au avut epifanii si revelatii.

Cand se vorbea despre cum trebuie sã fii in societate acum doua sute de ani, ideea centrala era aceea ca lucrul cel mai pretios din lume este caracterul. Prin urmare, completez lista personalitatilor introvertite cu un personaj respectat in primul rand pentru valorile sale morale si eul interior, Abraham Lincoln. Pe acesta, Ralph Waldo Emerson l-a numit un om care nu jigneste prin superioritate.

Acest articol nu este unul impotriva extrovertitilor. Carl Jung, primul psiholog care a impamantenit conceptul de extrovertit si introvertit spunea ca nu exista o tipologie pura. Cei mai multi oameni se pozitioneza exact la mijloc, intre cele doua categorii. Acestia sunt amibivalentii. Jung spunea ca daca cineva ar fi strict introvertit sau extrovertit ar trebui internat la nebuni. In concluzie cu drag si despre extrovertiti. Ar trebui doar sa intelegeti ca suntem si noi aici, si putem fi valorosi. Trebuie doar sa ne ascultati, noi vorbim mai incet.

Un articol inspirat de ted.com.

Articole

    Lasă un comentariu aici.