News

Noi si proaspete.

CUM M-AM INDRAGOSTIT DE MOLDOVENI

…sau, hai sa dam mana cu mana…ca a trecut prea mult timp!

de Ciprian Cristea

Meseria de trainer iti prilejuieste multe si variate intalniri, uneori placute, alteori mai putin placute. In zece ani am lucrat cu oameni de pe aproape toate continentele, de la expati care traiesc si lucreaza in Romania pana la companii care au hotarat sa-si aduca angajatii in “exotica” noastra tara. Printre toti acesti oameni am cunoscut multi moldoveni de peste Prut. In cazul lor exista un tipar, facultatea facuta in Roamania, apoi alegerea de a ramane mai departe aici.

Am cunoscut multi moldoveni si in afara job-ului. Actori, graficieni, muzicieni, scriitori, artisti de circ, toti avand doua trasaturi comune: talent si multa seriozitate. In weekend-ul care a trecut am avut o experianta interesanta legata de acest subiect, primul team building pentru o companie din Republica Moldova. Am plecat de acasa cu idei preconcepute, cu asteptari care au fost inselate sau depasite. In cele trei zile in care am fost impreuna am descoperit niste oameni frumosi, profunzi, inteligenti, deschisi si extrem de dornici sa descopere lucruri noi. Chiar daca in timpul programului au existat unele bariere de limba, setea lor de cunostere si descoperire a invins.

Programul de team building s-a intamplat la Voronet in dulcea nostra Bucovina. A fost idea lor, au vrut sa vina aici, acasa. Lucrul care m-a impresionat cel mai mult la noii nostri prieteni a fost sentimentul lor ca apartin Romaniei. Toti spun ca vorbesc limba romana, spun ca sunt romani si ca Moldova de dincolo de Prut este Romania si nu o alta tara. In drum spre casa urmau sa treaca pe la Putna sa viziteze mormantul lui Stefan cel Mare. Sperau ca la intorcerea la Chisinau sa mai prinda ceva din mitingul la care 30.000 de oameni au cerut unirea cu Romania.

Dragan Grup, asa se numeste firma pentru care am lucrat, are un manager general care s-a nascut la Timisoara. A emigrat in anii ’80, a facut facultatea in Germania, a lucrat pe acolo, apoi in Argentina, Germania, Romania si Rusia. In cele cinci luni de cand este la Chisinau a reusit sa transforme fima intr-una romanesca. Din prima zi a hotarat ca in companie se vorbeste o singura limba, cea romana iar grafica reclamelor pentru Dragan Group are inclus, in mod obligatoriu tricolorul.

In Moldova a avut loc un referendum pentru unirea cu Romania si rezultatul a fost unul pozitiv. In acest moment 1000 de moldoveni vin spre Romania, pe jos, sa ceara si romanilor sa faca acelasi lucru. Duminica, 12 iulie vor fi la Bucuresti.

Articole, Ce mai facem?