News

Noi si proaspete.

LUMEA CITESTE, DIN NOU

de Ciprian Cristea

Imi place sa merg cu metroul la birou. E cald, aglomerat uneori, dar imi asigura o ora de lectura pe zi. Din pacate, in unele zile, singura ora. Aud uneori ca oamenii nu mai citesc. Mergand cu metroul mi-am dat seama ca nu e asa, oamenii citesc.

Acum cativa ani majoritatea “cititorilor” aveau in brate ziare de scandal. Acum au carti, tablete si kindle-uri. Tot mai multi. Din ce in ce mai multi.

In ultimii ani, numarul vizitatorilor la targurile de carte este in crestere. Autorii romani sunt tot mai prezenti si nelipsiti in top 10 vanzari de carte in librarii. Nu de putine ori aud ca “nu ne permitem sa cumparam carti, sunt prea scumpe”. Exista anticariate unde cartile costa de cele mai multe ori cat o bere, presa lanseaza colectii de carti la preturi mici, librariile au de multe ori oferte, la biblioteca e gratuit si au aparut terase unde poti sa citesti o carte cat iti bei limonada. Am gasit de curand una in Herastrau.

Am fost curios sa vad ce se mai citeste asa ca timp de cateva zile am incercat sa deslusesc titlurile cartilor purtate prin metrou. Am vazut o fata de optspezece ani care citea Integrala Maigret. Lectura interesanta pentru o tanara de azi. M-am bucurat sa descopar o domnisoara lecturand “In Cautarea Oii Fantastice” a lui Murakami. Literatura serioasa. O doamna pe la patruzeci si cinci de ani se delecta cu “Viata lui Pi” de Yann Martel si pe figura ei se putea citi multa incantare. Andrei Makine citit de o femeie frumoasa si insarcinata, o imagine superba. Din pacate nu am reusit sa descifrez si titlul. “Codul lui Da Vinci” a facut o tanara de 24 de ani sa rateze statia unde trebuia sa coboare. Trei barbati si o femeie absorbiti in “Game of Thrones” in doar doua zile. Barbat, treizeci si cinci de ani, Sven Hassel si “Curtea Martiala”. Cam tarziu pentru asemenea lectura dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Nu am putut afla ce citesc cei de pe tablete si kindle-uri dar au ajuns probabil sa reprezinte jumatate din cititori din metrou.

Oamenii citesc si citesc carti de calitate. Am mai observat un lucru interesant. Genul de literatura facila (am cautat sa folosesc un cuvant care sa nu jigneasca pe nimeni) din categoria Sandra Brown e tot mai rara si asta e minunat. Am mai descoperit o categorie de cititori, cei care citesc niste carticele mici, religioase. Nu stiu cine le publica dar sunt ortodoxe. Am aruncat ochii in carticica pe care o doamna o citea cu mare interes pe scaunul de langa mine si acolo era o lista de pacate aduse la zi de catre Patriarhia Romana. Doua mi-au ramas in minte. Primul zicea ca e pacat daca ai scapat pe jos anafura din greseala si al doilea ca e pacat daca ai mers la discoteca. Acesta categorie de cititori nu ma face fericit.

Lucrul cel mai interesant pe care l-am remarcat e ca majoritatea covarsitoare a celor care citesc in metrou e formata din femei. Asta m-a dus cu gandul la Cartarescu care in “De Ce Iubim Femeile” spune: “Pentru ca sunt extraordinare cititoare, pentru care se scriu trei sferturi din poezia si proza lumii”. Intr-una din zile citeam si la un moment dat am avut senzatia ca cineva ma priveste insistent. Am ridicat ochii, pe scaunul de metrou din fata mea … imi zambea. Am vazut in mana ei aceasi carte pe care o citeam si eu, “Sa Ucizi o Pasare Cantatoare” a lui Harper Lee. A fost dragut.

P.S.

Pentru mine unul din momentele de maxima frumusete la o femeie este atunci cand citeste. E absorbita de carte si uita de ea, te lasa sa o vezi asa cum e in realitate.

 

Articole

    Lasă un comentariu aici.